Greeklish

Wat doe je eigenlijk als er geen Grieks alfabet voorhanden is? Aan het begin van de digitale revolutie was er nog geen gebruiksvriendelijk Grieks toetsenbord op de pc en werden haast vanzelfsprekend de Latijnse letters gebruikt om digitaal in het Grieks te kunnen communiceren. Dit kreeg de naam Greeklish. Dit is geen nieuwe mengtaal van Grieks en Engels, maar een schrijfwijze van het Grieks die vrij anarchistisch van aard is, want nauwelijks gebonden aan regels, met gebruik van het “westerse” alfabet.
Wel kunnen wij twee kampen onderscheiden: zij die zich op het letterbeeld oriënteren en die zich op de klankweergave richten. Als voorbeeld citeer ik uit een forumbijdrage van een Griek uit Cleveland van 1997:
Ta meln tns Hellas mporouv va katatagouv se 3 katngories:

1. Ellnves ev Elladi (‘i8ageveis’)
2. Ellnves ‘in-transition’ (foitntes tou e3wterikou)
3. Ellnves tou e3wterikou (6 xrovia kai pavw)

Ik moest even met mijn ogen knipperen, maar het went snel. De v=ni, n=ita, 3= ksi, 8= thita, w = omega, chi= x. Verrassend is dan wel weer dat de p= pi en niet de rho is.

In dat opzicht gaat het al richting het andere kamp, dat zich op de klank richt en zich daarom richt op de schrijfwijze van klanken in de taal van de gebruiker. Bijvoorbeeld mijn versie die afgestemd is op het Nederlands:

Ta meli tis ‘Hellas” boroen na katatagoen se 3 katigories:
1. Ellines en Elladhi (‘ithajenis”)
2. Ellines ‘in-transition’(fitites toe eksoterikoe)
3. Ellines tou eksoterikoe (6 chronia ke pano)

De beeldversie lijkt gemakkelijker te zijn voor internationaal gebruik. Voor het Griekse nummerbord is in dit opzicht, wel de meest radicale oplossing gekozen. Er worden slechts 14 hoofdletters gebruikt van het Griekse alfabet en wel die er hetzelfde uitzien als de Latijnse letters: Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ en Χ
Het is trouwens niet zo dat alleen in deze modern times waar auto en computer een belangrijke rol spelen, er met Latijnse letters wordt geschreven, het gebeurde ook al in het verleden, maar toen heette Greeklish nog Φραγκολεβαντίνικα.
Greek_moto_licence_plate